{ "title": "Topuk Ağrısı", "image": "https://www.topuk.gen.tr/images/topuk-agrisi.jpg", "date": "19.01.2024 22:11:08", "author": "öznur uzun", "article": [ { "article": "Topuk Ağrısı, çoğunlukla kişinin ayak tabanında ya da topuk çevresinde meydana gelen ağrıların tamamına topuk ağrısı şeklinde değerlendirilme yapılmaktadır. Topuk ağrısı özellikle en sık olarak görülen şikâyetlerden birisidir. Topuk kişinin günlük yaşantısında özellikle vücudun en fazla dayanak aldığı noktasıdır. Kişi yürürken attığı her bir adımında ayak topuğuna yaklaşık olarak 60 tonluk bir baskı uygulamış olur. Ayrıca kişinin ayağı çıplak olarak sert zemin üzerinde yürümesi ya da sert tabanlı ayakkabılar tercih etmesi topuk ağrısının oluşumunu tetikleyen etmenler arasındadır. Vücudumuzda bulunan kemiklerin dörtte biri ayaklarımızda bulunmaktadır. Ayaklardaki kemikler, tendonlara, eklemlere, kalbe, omurgaya ve kaslara bağlı olan birden çok sinir ve damarlara sahip olmaktadır. Özellikle sabah kalktığı zaman topuklarında şiddetli ağrıyı en sık hisseden kişiler diyabet hastalarıdır.

Topuk Ağrısının Sebepleri Neledir? Kişinin topuk kemiğini aşırı olarak kullanmasından kaynaklı olarak ortaya çıkan topuk ağrısının birden fazla sebebi mevcut olmaktadır. Kişinin dikkatsizlik sonucunda ayağını sert bir zemine çarpması, kilosunun normalden fazla olması ve ayağına küçük gelen tam olmayan ayakkabıların giyilmesi topuk kısmında kasılmalara ve gerilmesine yol açmaktadır. Topukta ortaya çıkan bu gerilme ve kasılma sonucunda topuğun kaslarında, kemiklerinde ya da tendonlarda rahatsızlıklara neden olabilmektedir. Ayrıca topuk ağrısına sebep olan diğer etmenler arasında en yaygın topuk dikenidir. Bunun dışında topuk çıkıntıları, aşırı içe bükülme ve tendon iltihaplanması da topuk ağrısına sebep olan etmenlerdir.

Topuk Ağrısını Nasıl Engelleyebiliriz? Genellikle topuk ağrılarının hepsini engellemek mümkün olmayabilmektedir. Fakat bazı basit olan yollar ile topukta meydana gelen ağrıları ve sakatlıkları engelleyebilirsiniz. Bazı temel yöntemler kullanarak topuk ağrısını engelleyebilmek mümkündür. Çoğunlukla ayakkabı tercihi yaparken ayağınıza uygun olan ayakkabıları ve destekleyen cihazları kullanabilirsiniz. Bunun dışında spor yaparken topuğunuzu zorlamamak için hızınızı kontrol altına almalısınız. Sağlıklı beslenmeye özen göstermelisiniz, egzersiz yapmadan önce mutlaka ısınma hareketleri uygulamalısınız. Fiziksel aktiviteler yaparken koşu, yürüyüş ve spor için ayağınıza uygun olan ayakkabıları tercih etmelisiniz. En önemlisi ise vücudunuz için sağlıklı olan kiloda kalmaya dikkat edilmelidir. Gün içerisinde çok fazla ayakta kaldığınız durumlarda topuk ağrınızı hafifletmek için kaslarınızı dinlendirebilirsiniz.

Topuk Ağrısına Sebep Olan Hastalıklar Nelerdir? Kişide meydana gelen aşil tendon iltihabında, romatizmaya bağlı etkenden kaynaklı olarak, kesecikler de iltihaplanmanın olması, topuk dikeninin oluşması, server hastalığa bağlı olarak topuk ağrısına sebep olabilmektedir. Bu rahatsızlıkların dışında kişinin aşırı yorgun olması, aşırı kilosunun olması ve eklem bağlarını aşırı zorlaması topuk ağrısının diğer bir sebebi olarak söylenebilir.

Topuk Ağrısının Tedavisi Nasıl Yapılır? Topuk ağrısını geçirmek için ilk tedavi yolu kişinin ayaklarını uzatarak topuklarını dinlendirmelidir. Çok zorda kalmadıkça fazla ayakta kalmamalıdır. İkinci tedavi yöntemi ise buz tedavisi, günde iki defa 10 ile 15 dakika arasında kişi topuğuna buz tedavisi uygulayabilir. İnce bir havlunun içerisine aldığınız buz parçalarını topuğun altına koyarak bekleyebilirsiniz. Topuğun altına koyacaksınız buz kesinlikle direkt bir şekilde deri ile temas etmemelidir. Eğer deri ile buz direkt temas eder ise buz yanıklarına sebep olabilmektedir. Bunun dışında topuk ağrısını hafifletmek için reçetesiz satılan ağrı kesiciler kullanabilirsiniz. Mutlaka ayağınıza uygun olan ortopedik ayakkabılar giymeye özen göstermelisiniz. Gece splinti kullanabilirsiniz. Gece splinti uyurken ayağınızın esnemesine yardımcı olan bir cihazdır ve topuk ağrısına iyi gelmektedir. Topuktaki ağrıyı azaltmak için topukluk kullanabilirsiniz. Eğer bu uyguladığınız yöntemler ile topuk ağrısı azalmamış ise mutlaka bir doktora başvurmalısınız.

Topuk Ağrısında Ne zaman Doktora Başvurulmalıdır? Yapılan muayene sonrasında doktor ne kadar süredir topuk ağrısı çektiğinizi ve başlangıcını size soracaktır. Topuk ağrısının neden kaynaklandığını öğrenmek için film çekilmesini isteyecektir. Daha sonra topuk ağrısının neden kaynaklı olduğu ortaya çıkınca uygun olan tedavi yöntemine başlayacaktır.
" } ] }