{ "title": "Topuk Dikeni Ameliyatı", "image": "https://www.topuk.gen.tr/images/topuk-dikeni-ameliyati.jpg", "date": "21.01.2024 14:04:36", "author": "Kenan Erpulat", "article": [ { "article": "
Topuk dikeni ameliyatı, diğer tedavi yöntemlerini deneyip cevap alınamadığında başvurulan bir yöntemdir. Topuk dikeni ameliyatına geçmeden önce topuk dikeninin ne olduğuna bakılır ve tedavi yöntemlerine kısaca göz atalım.

Topuk dikeni ameliyatı kararı: Ayak taban yapısında plan tar isimli bir kas bulunmaktadır. Bu kas yürüme sırasında yaylanma göstermesi ile kişinin yükünün yere verilmesini sağlanmaktadır. Bu plan tar adlandırılan kas yeterli esnek göstermez ise ayak topuğuna ağrı oluşmakta ve bu ağrıya topuk ağrısı denilmektedir. Plan tar farklı sebeplerden dolayı kısalır. Topuğun yapıştığı yeri çekerek bu bölgede kanama ve ağrı oluşmasını sağlar. Yapıştıkları yerde zamanla oluşan kalınlaşmada röntgenlerde görülür. Bu durumda hastalardan topuk dikeni ameliyatı yapma kararı alınabilir.

Düz tabanlarda ise ayak yüksek kavisli olanlarda, fazla kilolu olanlarda, topuklu ayakkabı ya da düz topuksuz ayakkabı kullananda, diyabet hastalarında, çeşitli romatizma hastalıklarda ve bir grup ilacın yan etkisi olarak kas kısalması ile topuk ağrısı meydana gelebilir. Bu durumda da ameliyat yapılması gerekebilir.

Topuk dikeni ameliyatı tedavi yöntemi

Topuk dikeni ameliyatı tedavisinde ilk olarak uygulanan yöntemler ayak tabanında rahatsızlığa sebep olan kasa yönelik yapılan germe egzersizlerdir. Burada oluşan palan tar kasının uzatılması amaçlanmaktadır. Daha sonra ise hastaların çoğunla oluşan basma sorununun çözümü için yürüme analizi yapılır. Yürüme bozukluğu ortaya çıkarılıp problemin çözümüne yönelik olarak kişilere özel tabanlıklar uygulanmaktadır. Hastanın yürümesi ile ilgili sorunlar giderilir. Hastalar günde 2-3 kez bu uygulamayı önerilerek 6 haftanın sonunda tamamına yakınının rahatlanması sağlanmaktadır.

Topuk dikeni ameliyatı nasıl yapılır?

Hastalarda hem sinir hem de kısalma olan kasın gevşetilmesini sağlayan topuk dikeni ameliyatı kapalı ve açık yöntemle yapılabilmektedir. Ameliyatın ardından ise hastanın 14 gün dinlenmesi ve 5 hafta boyunca ameliyat sonrası ayakkabı giymemesi gerekir. Hasta 3 ay sonra normal hayatına döner. Bunun yanı sırasında ise hastalar ameliyat sonrası fizik tedavisi yaptırması da gerekmektedir.
" } ] }