{ "title": "Topuk Dikeni", "image": "https://www.topuk.gen.tr/images/topuk-dikeni.jpg", "date": "20.01.2024 05:04:03", "author": "Merve TOK", "article": [ { "article": "
Topuk dikeni, topuk kemiği üzerinde sonradan oluşan kemiksi bir yapıdır. Diken şeklinde bir çıkıntı oluşturduğu için adını buradan alır. Topuk üzerinde sürekli baskı oluşması sonucu biriken kalsiyum (Kemik) yapıdır. Birden oluşmaz, oluşumu aylarca sürer. Topuk dikeni topuk kemiğindeki zarın açılması sonucunda ortaya çıkar. Kısaca topuk dikeni, aşırı ayakta durma, düz ayakkabı giyme, kilo almak ve yoğun egzersiz sonucunda ayak tabanından topuğa doğru oluşan ağrı ve acı hissidir. Dışta ise topuk kemiğinin altında çıkan diken gibi sert bir yapı olarak görünür. Aşırı ağrılar verir. Röntgende kolayca tespit edilebilir. Sabahları ağrı birdenbire ve yoğun görülür. Erken teşhis ve tedavide ameliyat gerektirmeden tedavi edilebilir. Topuk dikeni yürürken ve koşarken ağrı yapabilir. Eğer iltihap kemiksi doku oluşturmuş boyutta ise ağrı daha fazla hissedilir. Bunun sebebi kemiksi yapının yumuşak dokuya yaptığı baskıdır. Bu ağrı kişinin günlük işlerini yapamayacak boyuta gelmesine neden olabilir.

Topuk Dikeni Oluşum Sebepleri Nelerdir?
Topuk dikeni giderek artan ayak tabanı ağrıları ile ortaya çıkar. Dışarıdan belirgin olmaz, ortopedi uzmanları tatrafından röntgenle görünür. Özellikle sabahları ayakta ağrıyla uyanmak en büyük belirtilerindendir. Yeterli dinlenme oluşmazsa veya zamanında tanı konulup tedaviye başlanmazsa yürümeye bile engel olabilir. Bu yüzden erken tanı ve tedavi sürecinin doğru uygulanması çok önemlidir.

Topuk Dikeni Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
Ağrı aşırı boyuta gelmişse yoğun istirahat etmek gerekir. Ayaktaki baskının azaltılması rahatlatacaktır. Bununla birlikte diken olan bölgeye buz koyulup masaj yapmak da tedavi edici bir yöntem sayılır. Sert topları ayak altında gezdirerek masaj yapmak da rahatlatır. Topuk dikeni tedavisinde ameliyat ve iğne tedavisi nadir kullanım gerektiren yöntemlerdir. Daha çok dinlenme ve evde yapılan masaj, egzersizle tedavi edilebilir. Ayrıca ayak tabanı sert ya da topuklu ayakkabı giymekten kaçınılmalıdır. Spor yaparken aşırıya kaçmamak, ayaklara baskı yapmaktan kaçınılması gerekir. Giyilen her ayakkabıda topuk dikeni yastığı olarak bilinen ürünlerin kullanımı da tedavi sürecini kısaltacaktır.
" } ] }