{ "title": "Topuk Düşmesi", "image": "https://www.topuk.gen.tr/images/topuk-dusmesi.jpg", "date": "21.01.2024 02:35:29", "author": "orhan alem", "article": [ { "article": "
Topuk düşmesi problemi, ayak düşmesi olarak adlandırılan ayağın bilekten yukarıya kaldırılması kabiliyetinin kaybedilmesidir. Bu hastalığı olan bireyler yürürken parmaklarını kaldıramadığından, parmaklar yerde sürünür. Topukta düşme bireyin yürümesini yavaşlatır, bozar veya önler. Bu durumda olan bireyler bilhassa merdiven çıkarken, narin yüzeylerde yürürken ve yokuş çıkarken zorlanır. Bu durumlar bireyin hayat kalitesini bozmakta, gündelik aktiviteleri negatif etkilemektedir.

Topukta düşme ne türlü ortaya çıkar?
Peroneal sinirsel dizde harici yan aşağı bölümünden bacağın harici yanından ayak bileği civarına uzanmaktadır. Yürümede ayağın uyumlu istikamette kaldırılmasına neden olan adalelerin kontrolünü yapar. Sinirin bu işlevini yeteri civarı yapamadığı vaziyetlerde ayak parmakları yerlerde sürünmektedir. Ayak bileği de sağa veya sola döndürülemez. Ayağın yerden kaldırılamaması ve topukta düşme problemi yaşanır. Bu vaziyet bir sağlık sorunundan ziyade bir bulgudur. Bunun İçin neden durumda olan etkenin saptama edilmesi ve bunun için karşı rehabilitasyona başlanması gereklidir. Zemin düşüklüğü esasında tıbbi bir terim değildir. Düz tabanlık yalnızca doğuştan olmaz. Düz zemin yetişkinlerde de ortaya çıkabilir. Doğuştan ayak düz zemin olmayabilir ama sonradan düz tabanlaşabilir. Ayakta 30 adet kemik ve eklem yer alır. Bunlar vakit içinde belli bir çökmeye uğrayabiliyorlar.

Topukta Düşmenin Semptomları Nelerdir?

Taban düşüklüğünde asıl olay ayağın tam kavisinin tepe noktasına yapışan tendon olarak adlandırılan kirişin olması gerektiği kadar çalışmamasıdır. Bunu çalışmamasına ilişkili olarak ayağın kavisi ağır ağır düşmeye başlar. Bir çadırın direğinin çökmesine benzetebileceğimiz bu durumda ayağın kavisi çökmeye başlar. Hastalar bu çökmeyi ayağın iç bölümünden başladı diye tarif ederler. Genelde önce başlama evresinde ayakların iç bölümünde ağrı başlar. Bu hali hayatını sürdüren hastalar anında doktoruna başvurmalıdır.

Semptomları şunlardır: Topuk dışarı kayar ayağın iç kavisi yere çok fazla yanaşırsa iç bölümde ağrı oluşur harici bölümde ağrı oluşur. Aşil olarak adlandırılan ayağın arka bölümünde bir gerginlik duygusu ve ağrı oluşur. Basit belirtiler bunlardır.

Topukta düşme rehabilitasyonu ne türlü olur?

Bu sorunda ayak bileği prortezleri veya desteklerinden faydalanılarak iyileştirme yöntemine gidilmektedir. Ortezler genelde karbon benzeri hafif malzemelerden veya plastikten üretilen ayak ve aşağı bacak bölümüne giyilir. Bunlar ayak bileğini 90 derecelik bir açı ile destekler, ayağın takılmasını önler ve yürümeye destek verir. Bu ürünler uyumlu ayakkabılarla beraber giyilmelidir. Sandalet, açık ayakkabılar veya arka kısmı açık durumda olan ayakkabılar ortezler amaçlı uyumlu olmamaktadır. Ayak düşüklüğü problemi omurgadan kaynaklanan patolojilerden meydana gelen periferik sinirsel yaralanması nedeniyle ortaya çıkmışsa, bu vaziyetlerde bası yaratan faktör cerrahi ile ortadan kaldırılmaktadır. Bu sıkıntılar inme, multipl skleroz benzeri sebeplerden oluşuyorsa, cerrahi iyileştirme öneri edilmemektedir.

Topuk Düşmesine Yararlı Olacak Ortopedik Çözümler

Ayak azalması sıkıntıları amaçlı geliştirilmiş durumda olan WalkAide yürüme meselelerini düzeltmek amaçlı geliştirilmiştir. Bu teknolojik ürün bozulan Peroneal sinirsel işlevini düzeltebilmek amaçlı sinirsel üzerine yerleştirilen elektrotlar cereyan stimülasyonu yaratıp ayağın davranış etmesi sağlanır. Bunlar ortez giymekten ek olarak basit ve ek olarak etkili bir üründür. WalkAide sinirden kasa gönderilmiş durumda olan sinyallerle ayağın gerçek biçimde hareket etmesini, yerden kalkmasını ve yere temas etmesi olanağı sağlar. Bu sayede yürüme natürel şekline kavuşur ve düzelir.
" } ] }