{ "title": "Topuk Hastalıkları", "image": "https://www.topuk.gen.tr/images/topuk-hastaliklari.jpg", "date": "21.01.2024 00:45:39", "author": "Gülşah Tonbul", "article": [ { "article": "Topuk hastalıkları, günümüzde birçok insanın yakındığı ayak hastalıklarının başında gelmektedir. Günümüz yoğun çalışma temposunda iş koşulları, yanlış ayakkabı seçimleri, sert bir zemine atlama, fazla kilolar ya da ayakta dururken yanlış duruş pozisyonları gibi durumlar topuk hastalıklarının ortaya çıkmasındaki etkenlerin birkaçıdır. Topuk ağrılarında yakınmalar en çok sabah kalktığımız saatlerde ya da dinlenmeye geçtiğimizde ortaya çıkmaktadır. Harekete geçtiğimizde ise ağrılar hafiflemektedir. Topuk ağrısının yanı sıra kızarıklık, şişme ya da ödem gibi durumlarda doktora başvurulmalıdır. Şimdi topuk hastalıklarının başlıcalarına bakalım.

Topuk zarı hastalığı (Plantar fasiit): bu hastalığın ana kaynağı, topuğu ayağın ön tarafına bağlayan esnek doku bandının bazı nedenlerden ötürü iltihaplanması ya da kalınlaşmasıdır. Bu bant yürümeye yardımcı olmakla birlikte ayak kemerini de desteklemektedir. Aslında topuk dikeni ile adı geçmekte olan bir rahatsızlıktır. Bu hastalığın sebebi ayağa fazla baskı uygulanmasıdır. Bu topuk hastalığına en çok yakalananlar aşırı kilolular, uzun süre ayakta durmak zorunda kalan kişiler ya da uzun süre yürümek ya da koşmak zorunda kalan kişilerdir.

Topuk dikeni, topuk kemiğinin altında oluşan kemiğe benzer yapıya topuk dikeni adı verilir. Bu hastalık ayak kas ve bağlarının yıpranması sonucu topuk kemiğinin alt kısmında oluşan kalsiyum birikintileri ile meydana gelir.

Aşil tendiniti, bu hastalık bileğin arkasından topuk kemiğine uzanan aşil tendonunun iltihaplanması ile oluşur. Bu hastalık daha çok koşucularda görülmektedir. Yaptıkları spor gereği ani tempo arttırarak hızlı ve uzun sürekli koştukları için bu bölgede yıpranma görülür. Bu bölgeyi dinlenmez ise zamanla iltihaplanma baş gösterir. Bazı sporcularda tendon da kopma olabilmektedir. Bu da spor hayatını belki de sona erdirebilecek bir durumdur.

Haglund hastalığı, kötü ayakkabı giyme ya da daha önceden oluşmuş bir kırık sonucu oluşan bir büyüme aşil tendonunda ödem oluşmasına sebep olur. Bu hastalıkta kişiler uzun süre dinlendikten sonra tekrar ayağa kalktıklarında ağrıyı hissedeler. İlerlemiş durumlarda ağrı gün boyu devam eder.

Tedavi yöntemleri nelerdir?

Topuk hastalıklarının tedavisinde hastalarında tedavi yöntemleri neredeyse birbirine benzerdir. Sıklıkla, antiemflamatuvar ilaçlar, germe egzersizleri ve topuk desteği uygulanır. Bunların dışında Eswt tedavisi, fizik tedavi ya da ağrı kontrol edici ilaçlar uygulanmaktadır. Eğer mekanik bir problem var ise cerrahi müdahale gerekebilir. Bunların dışında günlük hayatta rahat ayakkabılar tercih edilmelidir. Uzun süre ayakta durmaktan kaçınılmalı ya da mümkün olduğunca topuk dinlendirilmeli. Günümüz çalışma koşullarında bunlar zor ama yapmamız gerekiyor.
" } ] }