{ "title": "Topuk Kemiği", "image": "https://www.topuk.gen.tr/images/topuk-kemigi.jpg", "date": "21.01.2024 09:39:41", "author": "perihan ateş", "article": [ { "article": "Topuk kemiği, Ayağımızın yer ile teması ettiği ve topuk kısmında bulunan, ayak bileği kemiği ile eklem yapan bir kemiktir. Topuk kemiği, bulunduğu yeri dolayısı ile yük taşıma işlemi için vücutta önemli bir yere sahiptir. Yüksek yerlerden düşme neticesinde topuk kemiğinde kırılmalar vücudun travmaya girmesiyle gerçekleşir. Bu sebepten ötürü de ayak üzerine düşüşlerde en çok rastlanan kırıklar içerisinde yer alır.

Topuk kemiğinin kırılma olasılığı olan durumlar
Uzun mesafe koşularında da topuk kemiğinin kırılma riski vücudun diğer yerlerine nazaran daha yüksektir. Yüksek yerlerden atlama esnalarında da önce topuk kemiğinin kırılma riski yüksektir. Bir diğer durum ise acemi askeri aktiviteler esnasında yaşanan kırıklardır. Onlarda yüksek stres altında yapılan aktiviteler olduğundan yine kırılma riski topuk kemiğinde odukça yüksektir.

Topuk kemiği kırığı belirtileri nelerdir?
Tanısı

Topuk kemiği kırıklarında ilk dikkat çeken ayak üzerine basamamaktır. Radyolojik bulgularla topuk kemiğinin durumu öğrenilebilir. Topuk kemiğinde olabilecek kırıkları gözlemlemede radyolojik bulgular yeterli gelmez ise bilgisayarlı tomografi ile eklem için uzanan kırıklar var ise gözlemlenir. Buda yeterli gelmez ise ayağın MR çekilerek eklem için uzanan kırıklar tek parçalı mı yoksa çok parçalı mı anlaşılabilir. Ayak topuk kemiğinde ezilme varsa bu bile rahatlıkla görülebilir.

Tedavisi

Öncelikle kırığın eklem içerisine uzanıp uzanmadığına bakılır. Eğer ki eklem içerisine uzuyorsa kişide ileride düz zeminlerde yürürken sıkıntı yaşatır. Eklem içerisine uzanan kırık çok parçalı değilse cerrahi ortopedi ile ameliyat edilerek işlemler yapılır ve arkasına olabilecek komplikasyonlara karşı alçıya alınır. Alçıda kalma süresi değişiklik gösterir. Ayak topuğu kemiğinin ezilmesi incinmesi gibi yüzeysel kırık ve zorlamalarda alçıya alınan ayak 4-6 hafta arasında alçıda tutularak tedavi edilir. Çok parçalı kırıklarda ise ortopedi cerrahı tedavi uygulamaz ve ileride hastada yaşanacak sorunlara göre eklemin dondurulması yoluna gider. Az önce de dediğimiz gibi eklem dışında oluşan bir kırık ise alçı ile tedavisi mümkündür. İnsanlar ayakları olmadan da birçok işin üstesinden gelebilir ama varken değerini bilmek gerekir.
" } ] }