{ "title": "Topuk Temizleme", "image": "https://www.topuk.gen.tr/images/topuk-temizleme.jpg", "date": "27.01.2024 08:18:18", "author": "seval sarıboya", "article": [ { "article": "
Topuk Temizleme, Ayaklar, vücudun en önemli parçalarından birisidir. Ayakların bakımlı ve güzel olması da son derece önemlidir. Bunun için ayaklarda özellikle topuk kısımları vücudun en kalın cilt bölgesini oluşturmaktadır. Bu yüzden topuk kısımları sertleşmeye ve çatlamaya müsaittir. Aslında tüm vücudun ağırlığını taşıyan en cefakâr organlardan birisidir. Dolayısıyla bakımına ve temizliğine en fazla önem verilmesi gereken organların başında geliyor. Bu nedenle gün içerisinde saatlerce üzerinde durulan ve ayakkabıların içerisinde havasız kalan ayakların bakıma ihtiyacı vardır. Düzenli olarak temizliği yapılmayan topukların kuruluk problemi, topuk çatlakları görülmektedir. Daha sonra topuğun deri kalınlaşması artar. Bundan dolayı zayıf kan dolaşımı sebebiyle elastik özelliği azalır ve ölü deri birikimi başlar. Ölü deri yenilenmediği zaman topuk çatlar ve kötü bir görünüm oluşturur. Bunun için ayakları devamlı beslemek gerekir. Meydana gelen çatlaklar ayak derisinde, topuklarda ve yan yüzeylerde oluşurlar. Sağlık bir deri esnektir ve pürüzsüzdür. Çatlamış bir topuk derisi kuru ve pürüzlü bir yapıdadır. Bu yüzden topuk bölgesindeki deri kısmı sertleşmeye yatkın bir yapıda olduğu için uzun süre terliksiz ve çorapsız yere basmak, ayak bakımını ve pedikürünü yaptırmamak, ölü deriyi temizlememek gibi sebepler topuk sertleşmesine neden olur. Sertleşen topukların genelde renk değişimi, kalınlaşan deri ve çatlaklar üzerinde rahatsızlık veren bir durum oluştururlar. Bunun için ilk önce topuk derisini ılık bir suyun içerisinde yumuşatılması sağlanır. Sonra topuğun çevresindeki kalınlaşan keratin tabaka temizlenir. Sonraki aşamada ise merhemler sürülür ve iyileşene kadar devam edilir.

Topuk Temizleme Yöntemleri Nelerdir?

Topukları beyaz hale getirmek için; Banyo esnasında topuk kısmı ponza taşı ile ovulur. Ponza taşı ile bu işlemin yapılmasının nedeni ise ölü deriyi temizlemektir. Yani topuktaki sert tabaka ponza taşı ile atılır. Alt kısmı yumuşak ve pembe deri olarak çıkar.

Banyodan sonra yumuşayan ayak derisi; Yoğun olarak nem içeren krem kullanılır. Sonra bu krem bolca sürülerek masaj yapılır. Ardından pamuklu bir çorap giyilerek uyunur. Bu şekilde sabah kalkıldığı zaman topuklarınız oldukça yumuşak bir kıvama gelecektir.

Doğal topuk temizleme; Doğal temizleme yapılarak ölü deri topuktan atılması sağlanır. Doğal temizliği için beş yemek kaşığı zeytinyağı ve üç yemek kaşığı toz şeker karıştırılır. Hazırlanan karışım topuklara sürülür. Sonra 15 dakika bekletilir ve durulanır.

Topuk Temizleme; Büyük bir kabın içerisine sıcak su eklenir. Sonra bir çorba kaşığı gliserin ve deniz tuzu ilave edilir. Bu karışım topuklarda yarım saat bekletilir. Sonra ponza taşı ile ovulur. En son on tane aspirin dövülür ve vazelinle karıştırılıp topuklara sürülür.

Topuk çatlakları için; Bir adet patates haşlanır. Sonra kabukları soyulur ve püre haline getirilir. İçerisine de bir tatlı kaşığı limon suyu eklenerek karıştırılır. Bu karışım topuklara sürülerek 15 dakika bekletilir. Bu sürenin sonunda topuklar durulanır ve temizlenir.

Topuk kremi için; Dört tatlı kaşığı vazelini benmari usulü eritilir. Bunun içerisine de bir çay kaşığı zeytinyağı, bir çay kaşığı Hindistan cevizi yağı ve bir tatlı kaşığı da alovera yağı ekleyerek karıştırılır. Bu hazırlanan karışım yatmadan önce topuklara sürülür.
" } ] }