{ "title": "Topuk Yanması", "image": "https://www.topuk.gen.tr/images/topuk-yanmasi.jpg", "date": "20.01.2024 08:45:51", "author": "aysel koçer", "article": [ { "article": "Topuk yanması, çoğu insanda görülen topuk yanması bazı problemlerin habercisi olabilir. Değişik nedenlerden dolayı topuk yanması bazı problemlere neden olurken; yaşam kalitesinin bozulmasına sebep olur. Ayak tabanında hissedilen hassasiyet ve sıcaklık ile tarif edilirken; çoğu kişilerde topuk yanmasının yanında bileklere kadar ve baldır bölgesinde kadar yanmanın yayıldığı görülür. Bu şikâyetin genellikle kadınlarda daha fazla görüldüğü bilinmektedir. Topuk yanması 45'li yaşlarının üzerindeki kişilerde daha fazla görülürken; 25-40 arasındaki yaşlarda da oldukça yaygın olarak görülen şikâyetler arasındadır. Topuk yanmasının yanında sızlama, zonklama tarzında ağrı, iltihaplanma, mantar gibi oluşumlar veya kızarıklıklarla birlikte bulunabilir.

Topuk yanması neden olur?

Sinir sıkışması, genellikle ayak parmaklarının dördüncü ve üçüncü parmağındaki bölgede bulunan sinirlerde oluşan doku büyümesiyle alakalıdır. Ayak parmaklarındaki doku büyümesi sinirlere baskı yapınca topukta yanma sorunu oluşmaya başlar. Ayak bileğinde tarsal tünel sendromu tutulmasına neden olan sebeplerin başında yer alır. Yani topuk yanmasının sebeplerinin ilk sırasında sinirlerin ayağa girdiği bilek kısmında bulunan sinirin sıkışmanın sebep olduğu belirtilir.

Travma nedeniyle, topuk yanması ayakların kazalara maruz kaldığı durumlarda meydana geldiğinde oluşan şikâyetler arasındadır. Ayak parmaklarının ve ayak bölgesinin bulunduğu bölgede kırık oluşması halinde topuk bölgesinde yanma hissi oluşmaya başlar. Bunun dışında ise travmalara bağlı olarak ayakta topuk bölgesinde yanma olur.

Kilo, egzersizle, aşırı kilo sebebiyle vücudun ayak tabanına yüklenmesi sırasında ayaklarının bütün yükü çekmesiyle topuk bölgesinde yanma oluşmaya başlayabilir. Ağır egzersiz yapan kişilerde veya atletizm gibi sporla uğraşan kişilerde topuk bölgesinde yanma gibi problemler meydana gelir.

Mantar oluşumuyla, topuk yanmasının başlıca sebepleri arasında mantar enfeksiyonları yer alır. Bu oluşumlar nemli ve ılık cilt yüzeyinde oluşmaya başlar. Uzun süre ayakların ayakkabıda kalması ve bu esnada ayakların aşırı terlemesiyle sıkça karşılaşılan problemlerdendir. Ayak mantarı özellikle spor yapan kişilerde daha fazla bulunur. Rahatsızlığın olduğu bölümler de pullanma, kuruma, sızlanma, kaşıntı olurken; topuk bölgesinde yanmaya da neden olur.

Alerjik nedenler, yüzünden topuk bölgesinde kaşıntı, sızlama ve yanma oluşması gözlenir. Çoraplar, ayakkabılar, sabun, deterjan, bazı alerjik kremler bu bölgede alerjiye sebep olmasının yanında topuk bölgesinde aşırı yanmalara neden olur.

Şeker hastalığı, böyle şikâyetleri bulunan kişilerin Diyabetik nöropati adı verilen ayakta, bacakta olan sinirler etkilenir. Genellikle geceleri yaygın olarak şeker hastalarının taban yanmasından şikâyet ettiği bilinir. Bunun yanında ayaklarda karıncalanma ve uyuşma bulunurken; gece yatarken yorgandan dışarı ayaklarını çıkarttıkları görülür.

Topuk yanmasında diğer etkenler, en önemli etkenler arasında kan dolaşımı ilgiyle ilgili problemlerin yer aldığı belirtilir. Bu problemin yanı sıra böbrek ve karaciğer hastalıkları topuk yanmasının nedenleri arasında yer alır. Keratit gibi sağlık sorunları topukta yanmaya neden olur. Bu şikâyetinin oluşmasındaki belirtiler arasında genetik yatkınlık gibi nedenlerin yer aldığı belirtilir. Sigara ve alkol gibi olumsuz alışkanlıkların yanında, vücutta B12 vitamini eksikliği olması topuk yanmasının nedenleri arasında yer alır.

Topuk yanması tedavisi nasıl yapılır?
" } ] }