{ "title": "Topuk", "image": "https://www.topuk.gen.tr/images/topuk.jpg", "date": "19.01.2024 11:19:59", "author": "RAMAZAN ATAY", "article": [ { "article": "Topuk, ayağın arka kısmında yerle doğrudan temas eden yuvarlak biçimdeki yapıya verilen addır. Ayaklarımız ve özellikle topuğumuz bütün yaşamımız boyunca beden yükümüzü taşımaktadır. Bu yükleri taşıma konusunda topukta görevli yük taşıyıcı kemikler ve kaslar bulunmaktadır. Bu alanda Kalkaneus adı verilen ana yük taşıyıcı görevindeki topuk kemiği bulunmaktadır.

Topuk Çevresinin Yapısı ile Görevleri

Topukta hareket etmede etkili olan ve yük taşıma işlemini sağlayan kemik ve eklem yapıları bulunmaktadır. Ayrıca topukta yer alan ve kemiklere yapışık halde bulunan ya da etrafını çevreleyen kaslar ile kirişleri bulunmaktadır. Bursalar adı verilen sıvı dolarak şişebilmek özelliği gösteren kemikler ile uyak ucuna kadar uzanabilen sinir ile damar yapıları yer almaktadır. Topuğumuz bizim vücut ağırlığımızı taşımasının yanı sıra koşup zıplamamız esnasında zorlanabilmektedir. Topuk kemiği çevresinde yer alan yağ tabakası ile kalın ciltten meydana gelen topuk yastığı ise bu aşırı yüklerin kaldırılması esnasında oluşabilecek ezilmeleri önlemektedir. Ancak ters bir hareket sırasında olumsuz durumların oluşmasına sebep olabilir.

Topuk Ağrıları Neden Olur?

Ayakta uzun süre durulması topuk ağrısının yaşanmasında sık rastlanılan bir durumdur. Genellikle hastalar bu durumdan şikâyetçilerdir. Özellikle kilo sorunu yaşayan bireyler dolaşım bozukluğu ile romatolojik sıkıntıların olan bireyle ile şeker hastaları için dikkat edilmesi gereken bir durumdur. Ayağımızda meydana gelen şekil aksaklıkları ilk başta ağrı meydana getirmemesi sebebiyle birçok kişi tarafından önemsenmemektedir. Şekilde oluşan bozuklukları ayak dokularına yüklenen yükün ağırlığının normalin üstüne çıkmasına ya da bazı yapıların ezilmesi ile gerilmesine sebep olur. Ağrı kendini göstermeye başladığında ise şekil bozukluğundan kaynaklanan sorunlar ve hasarlar da kendini göstermiş olur.

Topuklardan kaynaklanan en büyük şikâyetler genellikle sabah saatlerinde ortaya çıkan ayak tabanında oluşan ağrı ve hasarlardır. İlk adımın atılmasıyla birlikte hissedilen ağrı biraz daha yürüdükçe azalacaktır. Bu durumun ortaya çıkış nedeni ise ayağında altında yer alan ayak kavisini desteklemeyen yarayan kemiğin topuğun parmağa doğru uzanmış halde içinde yer alan kiriş benzeri yapısının topuk kemiğinin altına yapışması sonucu ortaya çıkmaktadır. Topuk zorlandığında su toplamaya başlar, kalınlaşır ve ağrı oluşmasına neden olur. Aşırı kilo, sert ayakkabı tercih edilmesi, yalın olarak dolaşma durumu, ayakların sürekli olarak tekrarlanan hareketleri sırasında zorlanabilmesi ile uzun bir süre boyunca ayakta durması sonucunda topuk ağrıları meydana gelmektedir.

Topuk Ağrılarının Tanının konması

Tanının konulabilmesi için hastanın ayak filmi çekilip muayene edilir. Bu sebepten ötürü de radyografinin çekilmesi gerekmektedir. MRG ile ultrason çekilmesi şarttır. Başka hastalıklarla da karşılaşılabileceği için hasta değerlendirilirken dikkatli bir şekilde incelenmeli ve kesin tanının konulması gerekmektedir.

Topuk Rahatsızlıklarının Tedavisi Nasıl Yapılır?

Topuk rahatsızlığının düzeltilmesi tedavi edilmesi göre daha uzun süren bir durumdur. Sebebi ise birçok insanın yaşamında alışkanlık haline getirmiş olduğu hareketlerini terk edememesidir. Hasta bu hareketleri değiştirmesi sonucunda ise zamanla düzelme ihtimali vardır. Tedavisi için uygun terlik ve ayakkabı tercih edilmesi gerekmektedir. Ayrıca aşırı kilodan ötürü sorun yaşayan hastaların ise zayıflaması sonucunda bu durum ortadan kalkabilir. Sürekli olarak dinlenmeler de önemli bir tedavi yöntemidir. Ayağa ve özellikle de topuğa uygulanan sıcak ve soğuk su uygulamaları yapılabilir. Birtakım ayak egzersizleri de yapılabilir. Tabi bu hareketler doktorun önerisi doğrultusunda belirlenmelidir.

Topukta Oluşabilecek Ağrıları Önleme

Yaşamımız boyunca boy ile orantılı olarak kilo almak ve dengeli bir şekilde beslenmek önemlidir. Kaslarımızı esnek ve canlı tutabilmek adına sürekli olarak spor yapmakta gerekmektedir. Bunların dışında kemiklerimizin gelişimi ve iskelet sistemimizin düzeni için süt ve süt ürünlerinin tüketimi ile güneşlenme süresinin ayarlanması da topuklar için yararlı olacaktır. Çünkü vücut iskeletinin düzenli ve sağlıklı bir şekilde gelişmesi sonucunda ayak çevresinde yer alan kemiklerin yapıları da daha güçlü olacağından topuklarda oluşabilecek ağrıları önleyecektir. Ayağımızın birçok çevresel etkilere karşı fiziksel olarak dikkatli bir şekilde korunması gerekmektedir. Bunun içinde kullanmış olduğumuz ayakkabıların seçimi de önemli bir durumdur.
" } ] }